Över 300 elever, lärare och andra besökare deltog på torsdagsmorgonen vid invigningen av den nya innovativa aulan, Tänkoteket på Östra skolan i Hudiksvall. Efter flera månader av renovering är förhoppningen att lokalen ska fungera som ett verklighetslabb för att utveckla den pedagogiska miljön i skolan. Upprustningen är en del i utvecklingsprojektet Vässa skolan.

Ingen annan skola i hela Sverige har en sådan här lokal som vi har. Tänkoteket är ett steg i rätt riktning mot en nytänkande skola, säger Bengt Friberg kommunchef som invigningstalade.


Bengt Friberg önskade att höra ett invigningsvrål från publiken.

Tidigare har Hudiksvalls kommun informerat om renoveringen av Östra skolans aula, med hjälp av 3D-visualisering, och idag kunde man visa upp förändringen för alla elever, medarbetare och andra besökare i realtid. Aulan ska fungera som ett verklighetslabb för nytänkande pedagogik.

Det känns skönt att komma i mål med en så pass stor satsning. Vi har haft stor hjälp från projektdeltagare, medarbetare på Östra skolan och Kontorscenter i Hudiksvall. Nu kan vi på allvar börja testa och inspirera till olika former av pedagogisk verksamhet, poängterar Karolin Nylander, projektledare Vässa Skolan.

Projektledaren för Vässa skolan Karolin Nylander
Jonas Dahlström, vd Kontorscenter visar före och efter bilder tillsammans med Karolin Nylander

Upprustningen av aulan är en del i utvecklingsprojektet Vässa skolan, som drivs av Hudiksvalls kommun tillsammans med RISE, Fiber Optic Valley och Högskolan i Gävle där man nu på allvar kan börja testa nya pedagogiska arbetsmetoder, innovativ möblering och nya digitala hjälpmedel.

Det är en testbädd, en av de första i sitt slag i kommunen och nu är det upp till bevis att vi kan utnyttja den som det är tänkt. Just nu är det bara ett skal, men målet är att det ska fyllas med spännande saker att testa och jag är säker på att det kommer att bli riktigt bra, säger Henrik Florén, expert på innovationsprocesser på RISE/Fiber Optic Valley som sitter i Vässa Skolans styrgrupp.

Henrik Florén testar ett av båsen som är nybyggda i lokalen.

Här är några få bilder, innan lokalen fylldes med alla besökare.

Vässa skolan – ett utvecklingsprojekt

Utvecklingsprojektet Vässa skolan utforskar, utvecklar och utmanar framtidens skolmiljö. Projektet tar sig an utmaningarna inom skolan så som exempelvis lärarbrist, krav på digitalisering, individuella elevbehov och resursutnyttjande. Visionen är att skapa en skola i världsklass där den fysiska, sociala och pedagogiska miljön ger de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande. Projektet är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, RISE, Fiber Optic Valley och Högskolan i Gävle samt företag inom olika branscher. Projektet pågår mellan 2017 – 2019 och finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

Kategorier: Vässa skolan

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *